A koncertek:

Nincs(enek)

A hírlevél, ha kő, ha nem és emil » A vendégkönyv » A TL a Fácsén » Timur Lenk-póló kapható »
Koncertügyi manager: dr. prof. alk. Selyebi Péter, selyebi(pont)peter(kukac)gmail(pont)com, +36 70 560 4540

« vissza

Mi az a VIZIT ?

azaz

What is ?

   A kérdés precíz megválaszolása nem könnyű. Ezért mindenféle kitaláció helyett egyszerűen idézzünk a The VIZIT című amerikai film forgatókönyvéből:

WHAT IS THE VIZIT? Scene 8.

   Marhaeus gondterhelt arccal fürkészi az előtte ülő ifjút a lepusztult nyóckergettós bérlakás gondosan befüggönyözött nappalijában. "Hmm... Elég nyamvadtnak és részegesnek tűnik. Pont, mint egy szegedi egyetemista. Vajon igaza lesz -e Análkulumnak? Vajon tényleg ő -e AZ?"

- Figyejj vazzeg Retro, már régóta figyelünk téged, tudjuk, hogy betörtél már minden létező helyre, az FBI adatbankjába, a CIA nyilvántartásába, az ELENDER rendszerébe, sőt még a sarki vegyesboltba is. Azóta sem tudják, hova tűnt a leltárból az a nyolc Sportszelet. De miért csináltad? Mert te is a Választ keresed!

   Retro kissé kényelmetlenül feszeng székén.

- Ja, hát persze, a Választ! Mire is?
- Hát a KÉRDÉSRE! Hogy mi is az a VIZIT?
- Ehe...
- Csak egy a gond, kiskomám, senki sem mondhatja meg mi is az a VIZIT, a VIZIT-et érzékelned kell, amint körülvesz, átfolyik az ereiden, meg a többi ilyen marhaság!
- Öööö, nem is tudom...
- Na jó, ha részleteket akarsz, hát tessék: A VIZIT maga a Reális Látszólagosság. Magyarán ami téged körülvesz, az maga a kézzelfogható valóság, bár te ebből csak a szubjektív elementumokat perceptuálod. Úgy tűnik, hogy látszólag van előtted egy kazal fogyasztásra váró sör? Azért, mert tényleg úgy is van. Azt érzékeled, hogy sok a nő körötted és mind a farkadra éhes? Azért, mert csakugyan. A füleid szerint nagyszerű zene hallatszik a színpadról? Na ebben mondjuk kurvára tévedsz. Persze ha a Realitást nem is, a Látszólagosságot kedved szerint hajlíthatod. Csak megiszol pár láda sört illő mennyiségű vodkával elegyítve, a zene vagy a randa nő -bár egyáltalán nem változik egyik sem- látszólagosan mindjárt jobban tetszik.

   Retro szája bizonytalan mosolyra húzódik.

- Értem, értem... Illetve elmagyarázná, basszaszájba, mert nem értem...

   Marhaeus arca elkomorodik. "Lehet, hogy mégsem ő AZ?" Zsebéből két kapszulát vesz elő, egy pirosat és egy kéket.

- Na idefigyelj, te retardált! Maj' fogok én itten neked órákat dumálni, hát nem vagyok én HÖK-elnök! Itten van két kapszula, egy kék és egy piros...
- Bocs, egy piros és egy kék!
- Ja, tényleg, egy piros és egy kék. Naszóval, a kék is jó anyag, a Keletinél vettem az afgánoktól. Ha azt beveszed, kishaver, előbb utazol egyet Indokínában, majd hirtelen az ágyadban ébredsz, és azt fogod gondolni, hogy a VIZIT egy orvosi szemle a kórházban, amire azonnal szükséged is lesz az elvonási tünetek miatt. Viszont ez a másik...

   Marhaeus kis hatásszünetet tart.

- Ha ezt beveszed, egy tál okádék kocsonyában ébredsz és velkam tudö ríl vörld! Egyből ott vagy a VIZITen, ha ügyes vagy még az emberiséget is megmentheted, de a farkadat egy jó kis trippertől mindenképpen, ha gumit használsz.

   Retro egyre rémültebben süpped székébe, majd az ec-pec-kimehetsz elkántálása után rekedten megszólal:

- A kéket választom.

Marhaeus elvigyorodik.

- Oké, rendben, de két dolgot még közölnöm kell. Az előbb amit mondtam a kapszulákról, az lehet, hogy pont fordítva van, tudod születésem óta piros-kék színtévesztő vagyok, a másik pedig: ne feledd, a VIZITről nincs visszatérés...

End of Scene 8.

 

   Azért kaptok némi történeti áttekintést is a VIZIT-ről, eleinte nem ment ilyen simán. A száraz adatok: A VIZIT egy Leander alkotta betűszó, felbontása: VizsgaIdőszak-Záró Iszonyatos Tivornya. Először 1993 februárjában volt megtartva, az alsóvárosi Mátyás Étteremben, amely kisvártatva meg is szűnt. Ezen a VIZIT-en a Hrisztosz annyira relaxált, hogy nem tudtak vele mit kezdeni. Otthagyták heverni, de a gitárját valami jótét lélek hazavitte. Hogy Hrisztosz ne aggódjon be nagyon, az illető tollal felírta a homlokára, hogy "Nyugodj meg, a gitárodat hazavittem!". Ébredéskor persze irgalmatlan gitárkeresés, mígnem Leander jött vele szembe, aki végre közölte, hogy nyugodjon meg, a gitárját valaki hazavitte. "...?... Honnan tudod?" Magas labda volt: "Egyszerű. Az arcodra van írva."

   Aztán Taki és Fisher elméláztak pár láda sör felett, hogy tényleg komolyan kéne venni ezt a dolgot, a téli volna a kis VIZIT, a nyári lenne a NAGYVIZIT. Szervezésdombok, mígnem a Vidámparkba az akkoriban éppen comblövésből kifolyólag enyhén sántító jugoszláv tulaj beengedte a bulit. Mondtuk neki, hogy sok sört vegyen, ennek ellenére kb. este 11-re kizárólag tömény maradt a büfében. Reggel ötkor az utolsó mulatozók még megpróbálták kézzel megmegpörgetni az óriáskereket.
   Azóta szerveznek Junger Sógor és Lóczi Tibi. (Őket kell anyázni)
   VIZIT-helyszínek voltak még: Alsóvárosi Tótkocsma, Regheős Bendegúz, Sarokház Büfé, Középfölde, Újszegedi Vigadó, és most a Tűzvarázs. Nem kevés. Talán mert eléggé ritkán lehetett visszamenni ugyanarra a helyre még egyszer.

« vissza